Leírás


Szobák

SzobaEllátásSzoba / éjFő / éj
2 ágyas szoba (2 fő részére)nincs ellátás9 200 Ft4 600 Ft
3 ágyas szoba (3 fő részére)nincs ellátás13 800 Ft4 600 Ft

Szolgáltatások

Helyszín jellemzői

Dohányzó szoba, Internet, Kávézó, Kerthelyiség, Kisállat bevihető, Saját étterem, Saját parkoló, WiFi

Gyerekbarát szolgáltatások

Asztali etetőszék

Látnivalók

Agostyáni Arborétum

2890 Tata, Agostyán
(30) 400-9128
info@verteserdo.hu
http://www.verteserdo.hu

Kuny Domokos Megyei Múzeum - Tatai Vármúzeum

2890 Tata, Váralja u. 3.
muzeuminfo@kunymuzeum.hu
http://www.tata.hu/turizmus


Vár
A Lackffy család kezdeményezésére az 1300-as évek végétől folyamatosan épült és átépült, ma Tata egyik gyöngyszeme. Fénykorát Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején élte, mint királyi nyaralókastély. A vár falai a romantikus építészet stílusjegyeit tükrözik, melyet az egykor itt élt Eszterházy családnak köszönhetünk. Az Öreg-tó partján álló építmény ma is szemet gyönyörködtető látvány.

Múzeum
A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta működik a vár épületében. Az 1912-ben alapított Piarista (Tatatóvárosi) Múzeum gyűjteményén kívül jelentős, főként bronzkori és római kori régészeti, természettudományi, helytörténeti, képző- és iparművészeti, hazai és nemzetközi néprajzi anyagot őriz, többek között a tatai fajanszmanufaktúra emlékeit. A Vár 13 termében állandó kiállítás látható a római kortól a 19. századig ölelve fel Tata és környéke történetét, két teremben időszaki kiállítások bemutatására nyílik lehetőség.
 


Esterházy-kastély

2890 Tata, Hősök tere 9/A
http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/61/
Épült 1765-77 között, klasszicizáló későbarokk stílusban, hasznosítása folyamatban.
A kastély egyik híres tulajdonosa, Esterházy Miklós József a művészetek nagy pártfogója volt, új színházépületet is emeltetett Tatán. Ehhez a terveket a bécsi Fellner és Helmer hírneves színházépítő cég készítette, amely Európa számos országában - Berlinben, Hamburgban, Bécsben, Odesszában, Zürichben, Salzburgban - tervezett teátrumokat. Az 1888-ban megnyitott Várszínháznak nevezett épület 200 személyes nézőtérrel, és 16 tagú zenekarral rendelkezett; díszleteit és kellékeit a gróf Bécsből hozatta. A színház ma már nincs meg, belső terét a híres osztrák festőművész, Gustav Klimt által készített kép őrizte meg.

Geológiai Szabadtéri Múzeum

2890 Tata, Fekete u. 2.
(34) 381-587
Szakvezetéssel.

Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Bemutatóhelye

2837 Vértesszőlős, Múzeum u. 1.
(34) 710-350
info@hnm.hu
http://www.hnm.hu

Jászai Mari Színház, Népház

2800 Tatabánya, Népház tér 5.
(34) 513-047
szervezes@jaszaimariszinhaz.hu
http://www.jaszaimariszinhaz.hu
Nyitva tartás nyáron: Szabadtéren Tatán.

Majkpuszta-kamalduli Remeteség

2840 Oroszlány (Majkpuszta),
(20) 957-6648, (34) 361-592
http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/29/
A fogadott némaságban élő szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló a hegyek, erdők, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem Európa szerte kuriózumnak számító barokk műemlék is egyben, amely 17 cellaházából, templomtoronyból és kolostorépületből áll.
A kamalduliak az 1730-as évek közepén érkeztek, Majk-pusztára. A cellaházakban egy-egy szerzetes élt, aki a naponta előírt kötelező imákat ugyan hangosan mondhatta el, de a nap többi részében tartózkodnia kellett a beszédtől. Egymással csak a szentmiséken és a fő ünnepeken a közös étkezéskor találkozhattak. Beszélniük - az elöljárójuk engedélyével - évente két alkalommal, három-három napig lehetett. Küldetésük, hogy imádkozzanak mindenkiért a világon, még azokért és helyett is, akik maguk sohasem fordulnak Istenhez. A cellaházak kis zárt kertekre nyílnak, melyekben hajdan a szerzetesek gyümölcsöt, zöldségféléket, gyógynövényeket termesztettek. Ám a néma barátok csak rövid ideig élthettek a Majk-pusztán: 1782-ben - II. József császár feloszlatta az császárság és királyság területén működő rendeket. A XIX. században a templom egy része elpusztult, a kolostorépületet az Esterházyak vadászkastéllyá alakították, ám a 17 cellaház átépítés nélkül fennmaradt. Napjaikban a remeteségben megtekinthetők a kápolnával, lakó- és hálóhelyiséggel, konyhával, kamrával és pincével ellátott, berendezett cellaházak. A felújítás előtt álló kolostor-kastélyépületben időszaki kiállítások, valamint a napjaikban is működő krakkói kamalduli kolostor életét bemutató tárlat látható.
Rendszeres programok:
Május közepe: Natúra Fesztivál
Június közepe: Kamalduli Napok
Június 21.: Múzeumok Éjszakája
Szeptember 3. hétvégéje: Biofesztivál
Szolgáltatások:
Szálláshely: Remete cellaházak (üdülési csekk beváltható)
Zenei rendezvények, állatsimogató, kávézó, meditációs ház, drámajáték, kézműves foglalkozás.

Oroszlányi Bányászati Kiállítás

2840 Oroszlány (Majkpuszta), Majk, XX-as akna
(34) 704-179, (70) 523-3413
info@kbm.hu
http://www.kbm.hu
Oroszlány városában, az egykori XVI. aknán, a szénbányászat megkezdésének 40. évfordulója kapcsán 1979-ben nyílt meg a múzeum a látogatók előtt. Az intézmény, minden részében megújulva, 2001-től a XX-as aknán, Majk remetesége szomszédságában működik. A kiállítás a Központi Bányászati Múzeum (Sopron, Templom u. 2.) filiáléjaként a 20. század második felének magyar szénbányászatát mutatja a látogatóknak. A XX-as akna eredeti állapotban megtartott létesítményei (szállítóakna az aknagépházzal, kötélpálya csillefeladó állomással, az üres- és teleoldali csillepályákkal stb.), a "földalatti bánya" bemutatására épített táró jellegű bányamakett (M=1:1) fejtési munkahelyei és bányagépei, a szabadtéri kiállítótér gépei és az egykori felolvasóban megépített bányászattörténeti kiállításrész betekintést nyújt a korszak átpolitizált szénbányászatába.

Nagyigmánd Nagyközségi Művelődési Ház és Könyvtár

2942 Nagyigmánd, Fácán u. 1.
muvhaz@nagyigmand.hu
http://www.nagyigmand.hu

Monostori Erőd Kht.

2900 Komárom, Duna-part 1.
(34) 540-582
info@fort-monostor.hu
http://www.erod.hu

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje 1850 és 1871 között épült a Bécset védő komáromi erődrendszer egyik utolsó elemeként.
Korának legfejlettebb haditechnikai elvei alapján a legigényesebb építési technikával készült, ma is lenyűgöző a gondosan faragott kövekből épített várfalak és bástyák, földsáncok, földalatti kazamaták szövevényes hálózata.
Az Erőd egy évszázadon át a magyar honvédség katonagenerációit szolgálta, bár a harci események szerencsére elkerülték. Az elmúlt évtizedekben a szovjet csapatok használták. Távozásuk alkalmával fegyverraktárukat felszámolták, ezzel az Erőd katonai szerepe végleg megszűnt. Így a klasszicista stílusú hadtörténeti műemléket ma már a nagyközönség is látogathatja.
A látogatókat Komárom katonaéletét bemutató múzeumi bemutató, Komiszkenyér-kiállítás és szakszerű vezetés várja. Különleges élmény felfedezni a félhomályos végeláthatatlan teremsorokat és a zegzugos folyosókat, a bonyolult rendszerben kialakított lőrésekkel és ágyúállásokkal tagolt bástyákat, a regimentet ellátó pékséget, a falra festett oktatótáblákat és feliratokat, a huszárlovak egykori istállóit, vagy akár a Dunapart ártéri erdejét.

Az Erőd megközelíthető: az 1-es autóútról gépkocsival és autóbusszal vagy a komáromi vasútállomásról gyalog a Duna parton Győr felé.

Nyitva tartás:  A Monostori Erőd egész évben látogatható egyéni- és csoportos látogatók esetén is.
Március és november között minden nap 9-18 óráig. Jegyváltás 17.00 óráig.
November és március között minden nap 8-17 óráig. Jegyváltás 16.00 óráig.
Tárlatvezetés: kedd - vasárnapig
Rendezvények, ünnepnapok ideje alatt a nyitva tartás ettől eltérő lehet!

Belépőjegy Árak:
Felnőtt: Egyéni felnőtt: 1.100 Ft/fő, Egyéni felnőtt tárlatvezetéssel: 1.300 Ft/fő
Diák, Nyugdíjas: Egyéni kedvezményes: 850 Ft/fő, Egyéni kedvezményes belépő tárlatvezetéssel: 1.000 Ft/fő

 


Csokonai Művelődési Központ

2900 Komárom, Kelemen L. u. 7.
csmk@vnet.hu
http://www.komarom.hu

Sándor-Metternich-kastély

2525 Bajna, Rákóczi u.
Épült 1720 körül, többször átépítették, a klasszicista épület hasznosítása folyamatban van.
A kastély tulajdonosa a híres Ördöglovas, Sándor Móric volt, akinek lovasbravúrjairól egész Európa beszélt. A gróf egyszer 31 óra alatt tette meg lóváltás nélkül a Bécs-Buda utat, volt, hogy lóval átugratta a 7 méter széles bajnai árkot, bál idején a budai Fehér Hattyú Fogadó dísztermébe lovon ment fel a lépcsőn, a biai kastély portikuszából lóval leugratott a rózsafák felett a kocsifelhajtóra, és Pozsonynál és Pestnél is átkelt a zajló Duna jegén. Egyszer a grófnak Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye megtiltotta, hogy hintójába (az első sorba) három lovat fogjon be, mivel az az uralkodói család privilégiuma volt. A gróf erre befogott négy lovat az első sorba, és úgy ment a vármegyeházára fellebbezni.

Kernstok Gyűjtemény és Galéria

2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos u. 104.
(33) 455-299
titkarsag@nyergesujfalu.hu

Laczházy Hotel

2890 Tata M1-es autópálya 83. km Budapest felé

4 600 Ft-tól

Információk

(34) 357-721
24 szoba
52 férőhely
Szolgáltatások

Hasznos tudnivalók

Nyitvatartás: egész évben
Bejelentkezés: 0 - 0 óra között
Kijelentkezés: 0 - 0 óra között
Az ár tartalmazza az idegenforgalmi adót: igen
Idegenforgalmi adó: 0 Ft / fő / éjszaka
Kisállat bevihető: nem

Fizetőeszközök:
  • Hitelkártya
  • Készpénz
Elfogadott pénznemek:
  • HUF (Forint)
  • EUR (Euro)
  • GBP (Angol font)
  • USD (Amerikai dollár)

Kedvezmények

  • Csoportos kedvezmény: 10 fő felett 15 %