Leírás

Kisszékely Dél-Dunántúli Régió egyik legszebb természetvédelmi területén található. A Tolnai dombvidék legészakibb települése, két nagy természetes erdőtömb közötti csendes völgyben fekszik.
Mindössze 200-300 fő lakja, de tavasztól késő őszig élénk a turista forgalma. Vadászok, horgászok, kirándulást és csendet szerető külföldi-és magyar vendégek előszeretettel keresik fel a falut, ahol a három csodaszép halastó mellett kis strand is várja az idelátogatókat.
E csendes, falusias, erdei környezetben található egész évben nyitva tartó, önálló, különálló vendégházunk. A szálláshely 4 szobából, /nemdohányzó/ 2 konyhából nappalival 2 fürdőszobából álló felújított parasztház. 8-10 fő kényelmes elszállásolására alkalmas. A házhoz tartozik saját kis erdő, zárt udvar parkolóval, kert berendezéssel, fedett és szabadtéri teraszok. A konyhák felszereltek, főzésre is alkalmasak. /hűtő, kávéfőző, kenyér pirító, mikró stb./ A kertben bográcsozási, grillezési lehetőség.
Ajánljuk gyermekes családoknak is bababarát szálláshelyünket./gyermekágy, etetőszék, homokozó, hinta, strand, tv,mosógép stb./
Csendes, nyugodt környezetben, a világ zajától távol pihenhetnek kedves vendégeink. Madárszóra ébredhetnek, egész nap élvezhetik a friss levegőn a természet szépségeit, kirándulhatnak az erdőben, /kijelölt turistautak,kilátó/ kerékpározhatnak, horgászhatnak, vadászhatnak.
Érdemes felkeresni a közeli látnivalókat: Simontornyai Vár, Ozorai Vár, Dég, stb.
A közelben termálfürdős szórakozásra is van lehetőség! /Tamási 25 km, Igal 50km, Gunaras 50 km/ Balaton 60 km.

Télen a fogyasztott, és mért fűtésköltség fizetendő!

Érkezés, és távozás igény szerint lehetséges. / megbeszélés alapján/

Szobák

SzobaEllátásSzoba / éjFő / éj
2 ágyas szoba (2 fő részére)nincs ellátás6 000 Ft3 000 Ft

Szolgáltatások

Kikapcsolódás

Horgászási lehetőség a szálláshely közelében, Lovaglás a szálláshely közelében, Túrák, Vadászati lehetőség a szálláshely közelében

Helyszín jellemzői

Bográcsozási lehetőség, Grillezési lehetőség, Internet, Kerthelyiség, Kisállat bevihető, Saját parkoló

Gyerekbarát szolgáltatások

Asztali etetőszék, Bébi étel melegítési lehetőség, Bili, Gyerekágynemű, Pelenkaszárító, Rácsos kiságy

Látnivalók

Középkori Várkastély

7081 Simontornya, Vár tér 10.
varmuzeum@wmmm.hu
http://www.wmmm.hu

 

Ingyenes látogatási lehetőség

Minden hónap utolsó szombati napján ingyenesen
látogatható a vár azon egy vagy két felnőtt számára,
akik legalább két, 18 év alatti közeli hozzátartozójukat kísérik.

A vár története

Simon alországbíró Kun László uralkodása idején,
1277-ben tornyot építtetett a településen.
A város Simonról és a toronyról kapta a nevét.

A 14. században a Lackfiak továbbfejlesztették a kastélyt,
az átalakítás után a vár a Nagy Lajos-kori Magyarország
egyik legjelentősebb birtokközpontjává vált.
1426 körül a Garai család birtokába került,
és 1482-ig maradt az övék.

Az 1500-as évek elején Gergellaki Buzlay Mózes,
Mátyás király diplomatája szerezte meg Simontornyát.
A vár ekkor élte fénykorát. Buzlay Mózes már fiatalon
megfordult Európa több fejedelmi udvarában,
így alkalma volt megismerkedni a kor reneszánsz
udvari kultúrájával, és ennek a szellemében nagy
igényességgel építtette fel a maga reneszánsz várkastélyát.

A vár török megszállásaa 1545-től 1686-ig tartott.
A török hódoltság után nagyszabású átalakításokkal
a vár reneszánsz állapotát teljesen megváltoztatták,
és erődítménnyé építették át. Az így megerősített vár
a Rákóczi-szabadságharc küzdelmeinek egyik fontos
támaszpontja volt. 1709 augusztusában az osztrákok nehéz
ostrom után elfoglalták, védőit kivégezték,
illetve bebörtönözték.

A 20. században a várból bőrgyári raktár lett,
a toldalék épületekből szükséglakásokat alakítottak ki.
A vár helyreállítása 1964-ben megkezdődött
és 1975-ben fejeződött be, azóta látogatható.
 

Állandó kiállítások:

- Vártörténeti kiállítás
- Nemesi ősgalériák.
- Bazsonyi Arany festőművész kiállítása


Calvary Chapel Konferencia Központ

7041 Vajta, Petőfi Sándor u. 562.
(25) 519-700
info@calvarychapeleurope.com
http://www.calvarychapeleurope.com/conferences

Kalap- és Sipkamúzeum

7044 Nagydorog, Kossuth u. 51.
(75) 332-263
http://www.kalapmuzeum.tar.hu
A kiállításon több mint 130 kalap és sipka látható a világ számos tájáról, Európából (Anglia, Skócia, Olaszország, Balkán, Skandinávia, Spanyolország, Lappföld), Afrikából (Tunézia, Mali), Ázsiából (Törökország, Japán, Kína, Mongólia, Közép-Ázsia, Közel-Kelet), Észak-és Dél-Amerikából, Ausztráliából. Különösek a közép-afrikai, az ausztrál bőrkalapok, a kolumbiai indiánok londoni mintájú keménykalapja, a kínai gyereksapka, amely védi viselőjét a megrontástól. Érdekes a tübitejkagyűjtemény, a fezek színes kollekciója, az arab fejsál, az Alpok vidékének kalapjai, amely egyszerre népi és városi viselet. A magyar kalapviseletet egyebek között kucsma, süveg, hortobágyi csikóskalap, pörgekalap, somogyi ünnepi juhászkalap, Kossuth-kalap, székely szalmakalap képviseli. A gyűjtési körbe az egyensapkák nem tartoznak bele, de azért van néhány kivételes darab: több barett, német katonai sapka a világháborúból, működő fejhallgatóval, szovjet katonai usanka, doktori kalap Angliából, cilinder, keménykalap stb.
Egy tucat jellegzetes öltözék, suba, cifraszűr, parádés kocsis öltözete, palóc női viselet, dirndli, skót férfi viselet, török és kolumbiai indián öltözet egészíti ki a kalapgyűjteményt.

Aranyponty Halászati Múzeum

7014 Sáregres, Rétimajor
(25) 509-190

Ozorai Pipo Vára

7086 Ozora, Várhegy utca
(20) 243-3447, (74) 498-652
pipovar@gmail.com
http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/380/
Ozora reneszánsz várkastélya igazi különlegesség a hazai műemlékek közül, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, amely mind a mai napig fennmaradt. Igaz, a Pipo várkastélyt is többször átépítették a XV. század óta, ám a nemrégiben befejeződött rekonstrukció után eredeti reneszánsz hangulattal fogadja a látogatókat.

A várkastély építtetőjét, Zsigmond király híres törökverő lovagját, Philippo Scolarit a szerelem láncolta Ozorához. S mielőtt nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, várépítkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. Bár az otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem hasonlított igazán a korabeli várakra, sokkal inkább az itáliai reneszánsz városi palotákra emlékeztetett. Ennek oka, hogy a firenzei születésű lovag, akit a magyarok Ozorai Pipoként emlegettek, szülővárosából hívott építészeket, kőfaragó mestereket, akik egy cseppnyi Itáliát varázsoltak a tolnai dombok közé.

Pipo, a legendás hadvezéri képességekkel rendelkező férfiú egész életét a magyar király, Zsigmond védelmének szentelte. A király holtig tartó barátsággal és bizalmas posztokkal jutalmazta hűségét: előbb királyi kincstartóvá, később a királyi sókamarák vezetőjévé nevezte ki. Tagja volt az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, Zsigmond király híres sárkányos lovagrendjének. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen, udvarában és kíséretében vált férfivá a híres törökverő, Hunyadi János.

Napjainkban a várkastély múzeumként várja a látogatókat. Itt nézhető meg Pipo hitvese, Borbála hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és a reneszánsz ebédlő. A vár felszentelt kápolnában őrzik Szent György csontereklyéjét. A várban található kiállítás érdekessége a Zsigmond-kori fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, valamint a XV. századi élményház és a reneszánsz konyha.

Festetics-kastély

8135 Dég, Hunyadi u.
(20) 400-1343, (25) 237-392
http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/33/
Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja öleli körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A XIX. század elején emelt kastély park felőli homlokzata a Magyar Nemzeti Múzeum épületére emlékeztet - nem véletlenül, hiszen mindkét épület tervezője Pollack Mihály volt. A múzeum történelmi nevezetességű lépcsőjével ellentétben azonban Dégen nem lépcső, hanem kavicsos rámpa vezet a parkba, s a rendhagyó építészeti megoldások közé tartozik az is, hogy az ovális dísztermet nem az épület központi részén, hanem sarokszobájában alakították ki. Ezzel átellenben pedig a szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű grófnői fürdőszoba bújik meg.

A kastélypark mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Ennek ékessége a kastéllyal szemközti szigeten álló, különleges kerti építmény: a Hollandi-ház is, amely valóságos építészeti csemege. Földszintes részén tehénistálló, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet.

Napjainkban megindult a hatalmas kastélyegyüttes felújítása. A főépület közel száz méter hosszúságú, egybefüggő teremsorában igazi szenzációt kínáló kiállítás látható, amelyben a Festetics-család, a kastély és a park napjainkig ívelő históriáján túl a hazai szabadkőművesség történetét is megismerhetik a látogatók. A bozóttól megtisztított parkban pedig igazi élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

Paksi Atomerőmű ZRt. Tájékoztató és Látogatóközpont

7031 Paks,
(75) 508-833
uzemlatogatas@npp.hu
http://www.atomeromu.hu

Szentlélek Templom

7030 Paks, Hősök tere
(75) 316-826, (75) 510-566

Tájház

8156 Kisláng, Fő u. 63/A
(22) 435-514
kislang@axelero.hu

Tóparti Vendégház

7082 Kisszékely Szabadság utca 211.

3 000 Ft-tól

Információk

+36 20 526-8910, +36 84 355-079
4 szoba
10 férőhely
Szolgáltatások

Hasznos tudnivalók

Nyitvatartás: egész évben
Bejelentkezés: 15 - 18 óra között
Kijelentkezés: 10 - 12 óra között
Távolság a buszmegállótól: 100 m
Távolság a vasútállomástól: 120000 m
Az ár tartalmazza az idegenforgalmi adót: nem
Idegenforgalmi adó: 0 Ft / fő / éjszaka
Kisállat bevihető: igen

Fizetőeszközök:
  • Készpénz
Elfogadott pénznemek:
  • HUF (Forint)
  • EUR (Euro)

Kedvezmények

  • Gyermekkori kedvezmény: 10 év alatt 30 %